Nieuwegeiners maken deel wijk asbestvrij en verduurzamen 51 huizen

Vandaag op Burendag 2021 bood wethouder Marieke Schouten een bloemetje aan buurtbewoners en vrijwilligersorganisatie Energie-N voor het succesvol verduurzamen van 51 huizen in de wijk Doorslag. In de buurt zijn gezamenlijk 51 asbest woonhuisdaken en 44 asbest schuurdaken gesaneerd en voorzien van isolerende daken. Daarnaast zijn 29 woningen voorzien van zonnepanelen en bij 36 woningen is de vloer op de begane grond geïsoleerd. Het vrijwilligerscollectief Energie-N verzette veel werk om dit voor elkaar te krijgen.

Marieke Schouten reageerde trots: “Ik wil graag de buurtbewoners en vrijwilligersorganisatie Energie-N feliciteren met dit mooie resultaat. Dit project is een voorbeeld, verder nog dan alleen in onze stad. Met dit soort samenwerkingen kunnen we bouwen aan een duurzame stad die klaar is voor de toekomst”.

Een buurtbewoner wilde zijn dak asbestvrij maken. Deze wens groeide uit tot een groot bouwproject, waarbij specialisten de asbest op de daken van 51 huizen verwijderden en de huizen voorzagen van dakisolatie. Ook kwamen op 29 woningen zonnepanelen te liggen en kregen 36 woningen vloerisolatie. Bewonerscollectief Energie-N begeleide dit proces van begin tot eind; het werd een project van de lange adem.

Paul Tripels, voorzitter van Energie-N: “Als ik van tevoren had geweten dat het vier jaar ging kosten, was ik hier niet aan begonnen.” Nu is hij trots en tevreden dat het project op een succes is uitgelopen. Negentig procent van de buurt deed uiteindelijk mee, wat Tripels uniek noemt voor Nederlandse begrippen. “Het komt niet vaak voor dat het lukt om zoveel huishoudens bij een project als dit te betrekken”, zegt hij tevreden.

Praten, praten, praten
Roel Hodes woont op de Duikerslaan 18. Zijn dak is asbestvrij en geïsoleerd. Hodes en Tripels zitten samen in de werkgroep van buurtbewoners en ‘energieambassadeurs’ van Energie-N die het project begeleiden. Om te beginnen hadden ze veel geld nodig voor het inhuren van experts. Ze deden een beroep op verschillende subsidiepotjes. Deze experts moesten bepalen of het wel echt om asbest ging en wat de mogelijkheden waren op het gebied van isolatie. “Het is belangrijk om de bewoners te informeren met een gedegen verhaal, met goedkeuring van verschillende kenners”, zegt hij, “om op deze manier zoveel mogelijk buurtbewoners over de streep trekken.”

Paul Trippels en Roel Hodes van Energie-N

Energie-N stuitte in het begin op veel verzet van buurtbewoners. “Dan wilden ze een nieuw dak, maar vonden ze de rest van de ideeën maar onzin”, zegt hij. Het collectief moest actief ‘lobbyen’ bij buurtgenoten. “Veel massagewerk; we zijn bij mensen langs geweest en voerden gesprekjes met ze over de voordelen”, zegt Hodes.

Hodes wijst met zijn vingers naar zijn linker- en rechterburen. “Als zij niet mee hadden gedaan, had dat grote gevolgen voor de verbouwing en kosten van mijn dakkapel”, zegt Hodes. “Dan was de uiteindelijke oplossing verre van optimaal geweest, met hogere kosten voor de overgebleven deelnemers”, vult Tripels hem aan. Gelukkig ging het grootse deel van de buurt overstag.

Beide heren voelden de druk om kwaliteit te leveren. “Als het misgaat, ben jij als bedenker de pineut”, zegt Hodes. Daarom liep hij veel door de wijk als de aannemer bezig was. “Ik vond het leuk om te doen”, zegt hij. Als hij met buurtgenoten de wijk schoonmaakten, probeerde hij ondertussen de verschillende behoeftes van potentiële deelnemers te polsen.

Financiële mogelijkheden
De deelnemende huishoudens hadden sterk uiteenlopende financiële mogelijkheden. Gelukkig was er speciaal voor het project een subsidiepot opgetuigd om het project te ondersteunen. “Deze keer hebben we geluk gehad, en de gemeente heeft ons op alle mogelijke manieren bijgestaan”, zegt Tripels. In het algemeen krijgt zijn organisatie nog te weinig steun van de gemeente, vindt hij.

Deze subsidies trokken een hoop deelnemers over de streep. Alleen is het aanvragen hiervan niet voor iedereen weggelegd. Hodes: “Drie of vier huishoudens heb ik van A tot Z geholpen. Vooral ouderen die niet met een mobiel en moderne technieken kunnen omgaan.”

Wethouder Marieke Schouten noemt het een ‘voorbeeldproject’. Ze is blij met de keuze van de deelnemers om het verwijderen van asbest aan te grijpen om meteen het huis te verduurzamen. Maar kan het aanvragen van subsidies niet eenvoudiger? “We proberen het zo laagdrempelig mogelijk te houden, maar wel op een verantwoordelijke manier. Het gaat immers om publiek geld”, aldus Schouten.

Wethouder Marieke Schouten

Subsidies blijven bestaan
Ze benadrukt dat de subsidies voor het verduurzamen van de huizen blijven bestaan. En dat is niet voor niets, want Nieuwegein heeft nog een lange weg te gaan om in 2040 energieneutraal te zijn, weten ze bij Energie-N. Gaat dat lukken? Tripels is sceptisch, maar hij hoopt dat het verduurzamen van de rest van Nieuwegein straks meer momentum krijgt. Zeker als wijken van het aardgas af moeten.

Naar aanleiding van dit project heeft de gemeente de Verzilveringlening ontwikkeld. Daarnaast konden bewoners ook aanspraak maken op de Duurzaamheidslening. Het is voor Nieuwegeiners nog steeds mogelijk om voor het verduurzamen van de woning aanspraak te maken op deze leningen. Sinds de lancering van de Verzilverlening en Duurzaamheidslening in 2019 hebben in totaal ruim 230 Nieuwegeinse huishoudens succesvol een aanvraag gedaan.

Tekst: Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht / Michiel van Ooijen
Video: Bart van Rooijen / PEN.NL

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk